Science Film

Hver mandag får du her – kvit og frit – en videnskabsfilm i høj kvalitet.

Tilmeld dig nyhedsbrev med besked hver gang, der udkommer en ny her: TILMELD NYHEDSBREV

Kriterierne er enkle:

  • Skal handle om videnskab i bred forstand
  • Skal være i høj kvalitet
  • Skal kunne ses med det samme uden at logge ind e.lign.
  • Kan være på dansk eller engelsk

Filmene bliver ikke udvalgt med særlige målgrupper for øje. Nysgerrigheden på videnskab går på tværs af alder og andre demografiske kasser, vi elsker at putte folk i.

Hver film får et par ord med om, hvad de i mine øjne gør godt, set gennem en videnskabskommunikatørs briller.

Har du forslag til film, vi skal se, så skriv til peter@sciencecom.dk.

28. september 2020

Skræmmende indblik i organiseret misinformation om klimaet

Der er sagt og skrevet meget om, hvordan enkelte højt profilerede organisationer i USA har forsøgt at nedtone alvoren ved klimaforandringerne.

Alligevel sidder man med kæben nede efter at have set dokumentaren ‘Kampagnen mod klimaet’ af danske Mads Ellesøe.

Med ‘afhopperen’ Jerry Taylor som hovedvidne finder vi ud af, hvor omfattende kampagnerne mod klimforskningen har været. Hvordan løgn, tilsværtning af modstandere og stort set alle andre af de grimmeste kneb fra populisternes håndbog bliver brugt med et eneste formål: At stoppe indsatsen mod klimaforandringer. Alt sammen sponseret af dem, vi hver dag betaler for, at vi kan føre vores biler frem på vejene: olieindustrien.

Bedre bliver det ikke af, at nogle af de samme folk tidligere har propaganderet for tobaksindustrien med præcis samme metoder.

Dette er ikke en klassisk videnskabsfilm med masser af forskning i tanken. Den giver til gengæld et helt unikt indblik i, hvordan forskerne og deres fakta er håbløst bagefter i kommunikationskampen om klimaet.

Et absolut must see, hvis du interesserer dig for, hvordan fakta og videnskab bliver håndteret på den politiske scene.

>> Se Kampagnen mod klimaet hos DR

Mads Ellesøes dokumentar imponerer blandt andet med nærgående interview med nogle af bagmændene bag misinformationen. Her Donald Trumps klimarådgiver Myron Ebell.

25. august 2020

Big Bang uden patos

Der er lavet rigtig mange film og tv-udsendelser om Big Bang. Mange af dem beretter om den altafgørende, skabende proces med en patos så stor som universet selv.

Det er vi dejligt fri for her. Værten, den britiske fysikprofessor Brian Cox, er en mester i at tale indlevende og i øjenhøjde med sit publikum. Og selvom Cox forklarer fysiske begreber og teorier som inflationsteorien (tanken om, at universet udvidede sig før Big Bang), så er det nysgerrigheden og den næsten barnlige begejstring for det mystiske univers, der er omdrejningspunkt i filmen.

Nysgerrighed og indlevelse er en langt stærke drivkraft for en fortælling om videnskab, end iscenesat patos.

Brian Cox er det nærmeste fysikken kommer på en rockstjerne. Han rejser kloden rundt for at formidle kosmologi, og har lavet mange programmer for BBC. Og når han samtidig ligner en forsanger i 90’er-bands som Oasis, Blur eller Suede, så bliver det ikke bedre 🙂

17. august 2020:

En høg slår ned på hospitalet

Kan en indiansk shaman lære en gruppe danske hiv-patienter at være mere til stede i livet? Det er udgangspunktet for et kontrolleret forsøg med ‘grounding’ for folk med kroniske sygdomme.

Helt uden fordomme, men alligevel med fokus på den reelle effekt af behandlingen, beretter denne klassiske dokumentar om en meget utraditionel behandling.

Filmen er flot filmet og har et behageligt tempo, men først og fremmest hæfter jeg mig ved den virkelig store respekt for alle deltagere og deres forskellige udgangspunkter for at været en del af eksperimentet.

Produceret af Madeclear.dk – en lille dansk videoproducent med fokus på forskningsformidling.

From Victim to Warrior from Madeclear on Vimeo.

10. august 2020:

Hjælp i solen

Tilbage efter feriepausen kommer her en kort videnskab-video med hjælp til alle os, der er lidt for meget i solen disse dage, og i øvrigt ikke orker at se en lang film i heden:

Det er seneste video i YouTube-serien ‘Skønhedslaboratoriet’ – med en disclaimer fra start: Et projekt, jeg selv var med til at starte som leder af Center for Faglig Formidling. Skønhedslaboratoriet er nu en del af af den større kanal TJEK, der leverer evidensbaseret indhold til en ung målgruppe. Men i en form, så alle kan være med.

Det, videoen (ligesom den øvrige produktion) gør godt, er:

  • Indholdet er gennemresearchet og baseret på videnskabelige kilder. Det bliver understreget til sidst med kildeliste, og sagt i videoen. Men udtrykket er som en mere ‘normal’ influencer-video.
  • Værten, Cecilia Demant, har selv læst selv kemi på DTU og ‘låner’ videnskabstroværdighed med den hvide kittel. Men derudover er hun i øjenhøjde med sit publikum og tager f.eks. ikke afstand fra brug af makeup, som andre formidlingsprojekter af og til gør.
  • Hun accepterer med andre ord brugernes præmisser for at se videoen: At de vil have konkret, troværdig info om et meget specifikt emne.
  • Videoen er spækket med information, der er klippet hårdt sammen og krydret med grafik, men ellers primært båret af et stramt journalist-udformet manus. Det gør, at de fleste brugere kigger med hele vejen til slutningen.

22. juni 2020:

Den firbenede fisk

I denne film krydser humoristen Storm P. veje med Grønlandfareren Lauge Koch og et af verdens mest spektakulære fossiler: Den firbenede fisk. Videnskabshistoriker Christopher Jul Ries fortæller den fascinerende historie om de mange omveje fossilet har været på, før det havnede på Statens Naturhistoriske Museum.

Set med formidlerens briller er filmen et godt eksempel på, hvordan en enkel krologisk gennemgang nærmest forærer dig en god struktur på din historie. Det giver automatisk fremdrift i fortællingen, og samtidig giver det mulighed for også at give folk et indblik i forskningens processer, fremfor blot at fortælle om resultaterne.

Dertil er filmen lækkert produceret af museet selv. Den viser, hvor langt man kan komme med enkle midler, når man som forskningsinstitution selv kaster sig ud i formidlingen.

15. juni 2020:

Dinosaurs Alive!

Vi starter serien med en klassisk genre: Dinosaurer. “Dinosaur Alive” kører normalt som IMAX-film på videnskabsmuseer, planetarier osv., men er lagt gratis ud i foråret 2020 på grund af corona-pandemien.

Filmen er et miks af vilde animationer og sindsygt flotte dokumentarklip, hvor man følger palæontologer i jagten på nye fossiler. Dertil speaket af Hollywood-stjernen Michael Douglas, og så bliver det jo ikke meget bedre.

Som almindelig dødelig formidler kan man ikke hamle op med filmens produktionsværdi, men man kan alligevel godt lade sig inspirere af den simple formel, de benytter i manus: Vild animation – afsnit med info – vild animation – afsnit med info – vild animation – osv. I løbet af filmen bliver der længere mellem animationerne, men så er vi som seere også fanget ind.

Når du skriver formidlende tekster, kan du nemt bruge samme formel, som vi også kalder ‘den tredje fortællemåde’: Scene – boring, but important (bbi) – scene – bbi – scene – bbi – scene osv.

NB: Er du vild med dinosaurer, så lyt med på ny podcast her: dinopodcast.com

Dinosaurs Alive! (Feature) from Giant Screen Films on Vimeo.