Skriverefugium i Frankrig, maj 2024

Tag et skriveophold for dig selv og få ro til at arbejde med dine tekster

Skriveophold i Frankrig, maj 2024

Mangler du tid og ro til at fordybe dig i dit skrivearbejde? Er forskning og viden omdrejningspunkt for dit arbejde? Så kan denne nye skrivecamp måske hjælpe dig.

 

Målet er at give især forskere og forskningsformidlere plads i kalenderen og de rigtige fysiske rammer til at skrive på enten videnskabelige eller populærvidenskabelige tekster – langt fra hverdagens tusinde andre opgaver, der hiver i én. En slags videnskabeligt skriverefugium, hvor vi arbejder med mange forskellige typer tekster: Bøger, artikler, manuskripter, projektbeskrivelser, ansøgninger osv. Udover masser af tid og ro tid til at skrive vil der være mulighed for at få feedback på teksterne fra kursusarrangør og evt. også andre deltagere i skrive-workshoppen, hvis man ønsker det.

 

Skriverefugiet afholdes på ‘Mas Hiboux’, en gammel vingård fra 1700-tallet, nænsomt restaureret med masser af rustik charme i det sydvestlige Frankrig. I dag produceres der ikke vin på stedet, men huset er stadig omgivet af vinmarker, der forpagtes af en lokal vinbonde. Huset ligger i den lille landsby, Montels, i bakkerne 9 km nord for den større by Gaillac. Fra huset er der en smuk, ugenert udsigt over Tarn-dalen med vin- og solsikkemarker og masser af plante- og dyreliv.

 

Det mener deltagerne

Fra skrive-refugie august 2023: Deltagerne vurderede opholdet til en score på 4,8 ud af 5 og fremhævede især:

 • – Fred og ro
 • – Fokuseret arbejdstid
 • – Smukke, landlige omgivelser
 • – Social interaktion, som var valgfri og fleksibel
 • – Maden (5/5)

“Med et jævnt flow af opgaver kan det være svært at materialisere en bog, selvom den ligger klar på tegnebrættet. Men med en uge uden arbejdsopgaver og hjemlige forpligtelser har der været 100% fokus. Mas des Hiboux er en fantastisk gammel og charmerende smukt istandsat vingård, med udsigt til Pyrenæerne i det fjerne og grønt så langt øjet rækker. En række fine detaljer til restituerende pauser mellem intense skrivesessioner. Værelsets tykke mure skærmer fra varme og støj, og der er langt til alt. Dette gør stedet ideelt og appellerer til kun at have fokus på skriveriet. Derudover var der mulighed for feedback og coaching i skriveprocessen. En vedkommende samtale om kommunikationen af det videnskabelige materiale, der indgår i min bog.”

Kursusdeltager, ph.d., CEO,  august 2023

 

Kursusarrangør

Peter Hyldgård er uddannet biolog, og har mere end 20 års erfaring med forskningsformidling og videnskabsjournalistik. Han er blandt andet medstifter af Videnskab.dk, tidligere videnskabsredaktør for Dagbladet Information og har ledet Center for Faglig Formidling. Nu leder han Formidlingsakademiet for Videnskabernes Selskab og arbejder som selvstændig konsulent med forskningskommunikation.

 

Peter har undervist forskere i formidling i mere end 10 år og har bl.a. udgivet Slip din viden løs- Håndbog i faglig formidling. Han har stor erfaring med at hjælpe forskere og andre eksperter med skabe meningsfulde tekster, både som artikler i medierne og som bøger. Senest har Peter været ghostwriter på Kapløbet om Vaccinen fra direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz og redaktør på Lyset fra Bohr i samarbejde med professor Anja C. Andersen fra Niels Bohr Instituttet.

 

Desuden er Peter forperson i foreningen Danske Videnskabsjournalister.

Program 

Skriverefugiet er tilrettelagt efter, at den enkelte deltager har tid og ro til at arbejde med egne tekster/projekter. Det beder vi alle deltagere om at respektere, så huset generelt er et område med så lidt støj, som muligt.

 • 5. maj: Valgfri mulighed for at ankomme dagen før, skriverefugiet starter
 • 6. maj: Ankomst, introduktion til stedet og første skrivearbejde. Let måltid ved ankomst. Aftensmad kl. 19.30
 • 7. maj: Skriverefugie. Fælles feedback på tekster kl. 17-18.
 • 8. maj: Skriverefugie. Fælles feedback på tekster kl. 17-18.
 • 9. maj: Skriverefugie. Udflugt til bjerglandsbyen (bastide) Puycelsi kl. 16-18.30
 • 10. maj: Skriverefugie. Fælles feedback på tekster kl. 17-18.
 • 11. maj: Skriverefugie. Fælles feedback på tekster kl. 17-18.
 • 12. maj: Skriverefugie. Fælles feedback på tekster kl. 17-18.
 • 13. maj: Tjek ud og afrejse

Selvom vi med refugiet vil skabe rum og mulighed for at give fælles feedback og arbejde med hinandens tekster, er deltagelse i fælles aktiviteter helt frivillig. For nogle vil det give mere mening at bruge al ledig tid på at arbejde med egne tekster.

Under hele forløbet er der desuden mulighed for at booke individuel rådgivning i løbet af dagen.
Andre mulige aktiviteter 

Der er gode muligheder for mindre gåture i landskabet. Du er også velkommen til at låne en af stedets cykler og udforske området på egen hånd.

I bil kan man besøge f.eks. den historiske by Albi, smukke bjerglandsbyer (bastider) som Castelnau de Montmiral, Puycelsi, Cordes sur Ciel og Bruniqel. Desuden er der rig mulighed for både vandreture, klatring og kano-og kajaksejlads i det naturskønne nærområde.

 

Faciliteter og praktisk information

Mad: Opholdet inkluderer fuld pension, med tre daglige måltider og tilhørende drikkevarer. Resten af døgnet mulighed for høflig selvbetjening i køkkenet. Der kan aftales særlig indkøb efter behov. Det er muligt at vælge en vegetarisk eller glutenfri menu (oplys ved bestilling).

 

Faciliteter: Opholdet inkluderer sengetøj, håndklæder og adgang til vaskemaskine og internet.

 

Transport: Deltagerne skal selv arrangere transport til/fra stedet. Da refugiet ligger i en lille landsby ude på landet er der ikke mulighed for benytte offentlig transport hele vejen. Nørmeste station er Gaillac, hvor du bliver hentet i bil og kørt det sidste stykke op til huset (15 min). Der vil evt. også være mulighed for at blive hentet i bil i Toulouse (40 min), som er knudepunkt for både fly og togtrafik i det sydvestlige Frankrig. Dette skal dog aftales nærmere på forhånd.

 

Antal deltagere: Der vil maksimalt være 6 deltagere ad gangen ved skrive-refugium maj 2024.

 

Check ind fra kl. 15 (men mulighed for ophold på stedet før dette)
Check ud senest kl. 12

 

Tilgængelighed: Der er trapper i huset og ujævnt terræn på grunden, så det egner sig desværre ikke til folk med funktionsnedsættelse.

Se flere billeder fra seneste ophold her (på LinkedIn)